top of page

Košeľa trikrát inak

Vedeli ste, že....

...ak by sme sa preniesli veľmi ďaleko, ku zrodu obľúbeného oblečenia, zistili by sme, že náznaky dnešnej košele sa objavili už v starovekom Grécku? Muži aj ženy si na nahé telo obliekali cez hlavu šaty košeľového typu tzv.“chitón“. Muži nosili kratší chitón. Pre chladnejšie počastie bol určený himation (aj v jednom aj v druhom prípade, lajcky poviem - akýmsi spôsobom boli ľudia "obalení" v látke len tak pohodenej), čo bol asi 1,5 m široký a 3 m dlhý pruh tkaniny, ktorý nosili muži prehodený cez rameno a ženy ako závoj aj cez hlavu.

V období starovekého Ríma sa tieto košeľové šaty zmenili na spodný odev tzv.“tuniku“. Tunika sa už prekrývala rôznym vrchným oblečením, takže „košeľa“ sa stala spodným prádlom. Predstavte si to - košeľa a pod tým nič.

A preto, zrejme z tohto obdobia, kedy košeľa bola spodným prádlom, sa traduje zvyk a pravidlo - nevyzliekať si sako pri oficiálnych a spoločenských akciách , pretože „ostať len v košeli“ sa považuje za spoločenský prehrešok.

Ale, ak nie ste práve na spoločenskej akcii, taký prehrešok je aj celkom fajn. Nech už je leto. Prosím už neprš, nech môžeme chodiť len v "spodnom prádle" na gombíky. 🖖

Tri krát inak v košeli s BONPRIX.

Košeľu nájdeš TU! (klikni)

Svetrík nájdeš TU! (klikni)

Košeľu nájdeš TU! (klikni)

Krásne dni. Aj s BonPrix.


FOLLOW ME

  • Black Facebook Icon

STAY UPDATED

POPULAR POSTS

TAGS

No tags yet.
bottom of page